Voorbereiding website (WordPress)

Als je eenmaal de naam (url) hebt van je website en een webhost heb uitgezocht wordt het tijd om je website te (laten) installeren.

Alvorens je dit gaat doen raad ik je aan een extra email account aan te maken. Een gmail account is erg handig. Je kan dan eventueel op een later tijdstip een google+ pagina daaraan koppelen, google bassins of google analytics.

Indien je er nu voor kiest om al het mailverkeer met betrekking tot het technische gedeelte van je website naar dit address te sturen heb je alles mooi bij elkaar. en houd je privé en zakelijk gescheiden. Dit is vooral ook handig als je hulp nodig blijkt te hebben van een webmaster.  Het is de bedoeling dat je dit email adres aan niemand geeft anders dan eventueel je web bouwer.
Vragen die via je site binnenkomen, bestellingen of contactformulieren laat je gewoon naar je zakelijke adres sturen (dat is dus een ander email adres dan je gmail adres).

Nu je een gmail account hebt aangemaakt en een webhost hebt gevonden is het tijd om je zakelijke email aan te maken.  Nadat je dit gedaan hebt is het bijna een must om een van de 2 volgende opties uit te voeren.

  1. Je laat alle mail van je zakelijke account doorsturen (“forwarden”) naar je privé account. (niet het hierboven genoemde gmail account)
  2. Je laat je mail programma op je pc, tablet of mobiel de zakelijke mail ophalen van je webhost.

Dit is een erg belangrijke stap. Er kan namelijk van alles gebeuren waardoor de webmail bij jouw host niet meer toegankelijk is en ja zelfs is verdwenen. Oorzaken  kunnen zijn; veranderen van host,  andere server ivm update of bv je hosting account is gehacked.
je weet nooit wat zich allemaal voor kan doen en een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Indien je de mails doorgestuurd hebt of rechtstreeks op je eigen apparaat krijgt heb je tenminste nog toegang tot al je mails en email adressen. Dit doorsturen of de mail ophalen in je eigen progamma geldt ook voor het gmail account. Het is lekker makkelijk o niet telkens via de browser in te hoeven loggen.

Een backup is minstens zo belangrijk. Zorg ervoor bij het installeren dat je ergens een backup kan neerzetten. Vaak biedt de webhost aan om automatische te back-ups dit is een optie.  Je kan er ook vaak voor kiezen om op een subdomein nog een website te plaatsen. Indien je “echte” domein dan niet te bereiken is heb je kans dat je de bezoeker om kan leiden naar je subdomein. Wil je het helemaal veilig hebben dan raad ik je aan om sowieso een backup van je site te downloaden en ergens anders te bewaren.
Een belangrijke aantekening hierbij si dat een backup ook fouten kan bevatten en eigenlijk zou je de backup dan dus ook moeten testen. Dit gaat echter veel mensen een stapje te ver.

 

 

Leave a Reply