Training website maken in WordPress

Een goed begin is het halve werk, een gouden regel als je een website gaat maken.

Voordat

je daadwerkelijk een website gaat bouwen moet je al het nodige voorwerk hebben gedaan.

  • De naam van je website
  • Een host zoeken
  • Wat is het doel van je website?
  • De inhoud, structuur en navigatie
  • Kleuren en afbeeldingen

De naam van je website

De naam van je website is de link naar jouw website. Het is de url. Deze url verschijnt in de adresbalk van je website. Het is de link die je aan andere geeft om jouw website te bezoeken.

url_adressbalk
 URL website - link naar jouw website - webadres

Indien jouw website met  andere websites moet concurreren is het verstandig om een speciefiek element,  een dienst die jij levert, een begrip van wat je uniek maakt in de naam van de url op te nemen. Kennen mensen jou voornamelijk van  naam gebruik dan je eigen naam.  Is je bedrijf al bekend gebruik dan je bedrijfsnaam.

Voorbeeld iemand geeft mindfullness. Als je gaat zoeken op mindfullness krijg je pagina’s met aanbieders van mindfullness.
Geef je alleen cursussen mindfullness in  Amsterdam. Dan kun je  bijvoorbeeld kiezen voor de url; “www.mindfullness-amsterdam.nl”

Een host zoeken.

Om je website aan de rest van de wereld zichtbaar  te maken heb je een server nodig. Een webhost is een bedrijf die beschikt over deze servers. Door een abonnement af te sluiten bij een webhost, huur je als het ware server ruimte waar je dan jouw website kan plaatsen.
Vaak zit erbij het hosting pakket een gratis domeinnaam.
Als je gebruik wilt maken van een Content Manager Systeem (CMS)  zoals WordPress moet je er voor zorgen dat het hosting bedrijf wat je uitzoekt de mogelijkheid biedt om een   WordPress site te draaien.  Let op, bij het kiezen van een host dat ze de laatste php versie ondersteunen.

Op deze pagina zie je wat de specificaties zijn die jouw host minimaal moet hebben om de laatste WordPress installatie te kunnen draaien.

Er zijn verschillende hosting bedrijven. Welke de beste is is afhankelijk van hoe groot de website gaat worden en het doel.
Een budget host waar ik redelijke ervaring mee heb bij het bouwen van sites voor klanten is Mijndomein. Dit is zeker geen top host maar voor een relatief eenvoudige of beginnende website te doen. Ben je serieus over je website en wil je gewoon een betrouwbare host dan zou ik persoonlijk gaan voor de iets duurdere Argeweb . Een host met een prima klantenservice en weinig problemen. Kijk op de hostingpagina voor meer info

Wat is het doel van je website?

Het is goed om vooraf helder te hebben waarom  een website wilt. Wat wil je bereiken met je website ?

  • Als ” visite kaartje” . Dit is gewoon een presentatie van je bedrijf,  je bent online zichtbaar, gewoon omdat de meeste het nu zijn. Verder doe je weinig met de site.
  • Het is als het ware een folder van je bedrijf die je online zet.
  • Informatie en educatie, online trainingen, tutorials,  e-books
  • Webshop
  • Blog je gaat er regelmatig nieuwe content op plaatsen.

De inhoud, structuur en navigatie

Als je weet wat je doel van de website is is het tijd om aan d structuur te denken.
De opzet van jouw site is namelijk afhankelijk van hetgeen je ermee wilt bereiken.

Denk erom dat je altijd nieuwe menu-items ( navigatie links) bij kunt maken. Menu-items verwijderen is echter niet zo eenvoudig zeker niet als je positie in de zoekmachines belangrijk is. Houd er rekening mee dat je content (de inhoud) binnen twee maximaal drie muisklikken te bereiken is. Anders zullen veel bezoekers afhaken.

Je moet dus goed over de navigatie nadenken en het is daarom verstandig om alvast vooruit te denken. Zodat de structuur van e site overzichtelijk en consistent blijft.

Kleuren en afbeeldingen,

Vraag je van te voren af of je veel gebruik gaat maken van kleuren en afbeeldingen.

Dit is belangrijk om je site overzichtelijk te houden.

Als jij een site gaat bouwen met felle achtergrond kleuren en elke titel een andere kleur en daarbij in de inhoud erg veel gekleurde plaatjes gebruikt dan kan dat leiden tot een chaotisch onoverzichtelijk, schreeuwend geheel.
In de  meeste gevallen is het verstandig om je site enigzinds “rustig” te houden.

Ga jij bijvoorbeeld producten verkopen in een webshop gebruik dan een neutrale achtergrond en stijl van de titels en letters. Zo kun je ervoor zorgen dat de afbeeldingen van je producten eruit springen en daardoor duidelijk naar voren komen.
Wees niet bang dat je site er in het begin saai uitziet zodra de invulling komt zal je site een uitstraling krijgen.

Heb je een site met voornamelijk tekst en geen afbeeldingen dan kun je ervoor kiezen om de  achtergrond en de stijl van de titels/letters levendig te maken.

Let op niet alle website ontwerpen zijn eenvoudig zelf te maken.
Zelf een website die er minimalistisch uitziet kan qua design behoorlijk veel werk zijn.
Sommige sites hebben allerlei verschillende pagina’s qua vormgeving ook dit vergt de nodige inzet. Wees je dus bewust dat deze sites meestal gemaakt zijn door webbouwers die al een behoorlijke kennis hebben van html, php en/of CSS.
Wil jij zelf als beginneling een website maken met allerlei “toeters en bellen” en deze ook zelf onderhouden dan is het zonder verdere investering (tijd, studie, geld)  lastig  te doen.

Dit wil niet zeggen dat als je je eigen site maakt deze er onprofessioneel uit gaat zien.
Integendeel je kan juist ook op eenvoudige wijze een mooie goed functionerende WordPress site maken. Dat is het voordeel als je wp gebruikt. Al doende leer je het systeem kennen en kun je de mogelijkheden uitbreiden. En zoals ik al zei een goed begin is het halve werk. Mocht je na verloop van tijd besluiten je website te laten onderhouden of aan te laten passen door een webbouwer dan kan deze mits jouw site goed in elkaar zit dit zo van je overnemen.

Leave a Reply